Beleidsplan en uitvoering

De nieuwe ontwikkeling in 2020-2021

De museum branche

In 2021 is een kleurendrukfolder over de museum plannen uitgebracht. Een bedrijfsplan voor het museum is in ontwikkeling door uitgeverij Aurora als mede fondsenwerving.
Aurora uitgeverij heeft voor het museum een eigen website ontwikkeld (www.aurora-art.com) en een stichting opgericht, een AMBI status is aangevraagd. Voorlopig blijven de museum plannen als extra informatie op de website van stichting Kristalpunt staan.

De educatieve branche

Door de corona maatregelen wordt het geven van natuur gerichte cursussen uitgesteld.
Met grote spijt is er ook door het overlijden van het bestuurslid Marieke Woudhuizen een tijdelijke pauze in de educatieve plannen ontstaan.

Scroll voor de educatieve branche naar voorbeelden van 2019 en verder. link

Meer informatie over het kunst museum

Het Kunstmuseum in oprichting heeft de naam, het Aurora Art Museum gekregen wegens de uitgeverij Aurora Productions die in de laatste 35 jaar, van vele bevlogen kunstenaars, boeken, posters en ansichtkaarten heeft gepubliceerd. Daardoor heeft zij een groep bijzonder kunstenaars verzameld, die zich nu verenigen onder deze naam en delen van hun collectie voor het museum gaan reserveren.

“De Vogelman” ets van Yolanda Eveleens

Wensenlijst voor het Aurora Art Museum

INRICHTINGSEISEN (niet compleet en in ontwikkeling) Stand 13 dec. 2020

Ten aanzien van de collectie

 • Een goede verzekering;
 • Ruim depot met goede klimaatbeheersing en veiligheidscertificaat;
 • Digitale mogelijkheid om het museum van huis uit te bezoeken.

Ten aanzien van de inrichting

 • Ruime parking;
 • Een theater/concertzaal;
 • Een stilteplek
 • Een rolstoelvriendelijk gebouw met een eventuele hondenopvang;
 • Een of enkele kunstenaarswoningen op het terrein; zolang deze niet zijn gerealiseerd, enkele logeer-appartementen in het museum zelf, met lift;
 • Een afgestemd verantwoord ventilatiesysteem, dat een virusvrije omgeving bevordert;
 • Aanplant van planten en bloemen ter bevordering van het voortbestaan van bijen, vlinders en andere bestuivende insecten.

Taken

Er zijn nu twee belangrijke taken voor De ANBI stichting Kristalpunt, wiens doel reeds, Kunst, Cultuur, Natuur, zingeving en educatie betrof.
Als eerste: Roelien de Lange en de Aurora groep zet de plannen voor het Kunstmuseum voort in samenwerking met een groeiende groep mensen. Er wordt een commissie van aanbeveling gevormd, zie de home page. En sponsoren worden gezocht. Gebouwen beheerders worden benaderd.

Ten tweede: De educatieve branche is opnieuw in ontwikkeling en heeft een nieuw adres;
De Hof van Moeder Aarde
Bliksteeg 1
7161 PG Neede

Uitgevoerde plannen van de educatieve branche van de stichting in 2019 en verder terug

De ontwikkelingen van 2019

Stichting Kristalpunt waaiert uit!

Naar de Basisschool: In 2019 heeft het educatieve project met Roelien de Lange en een groep enthousiaste vrijwilligers en de kinderen van basis school De Garve in Wichmond centraal gestaan. 110 kinderen waren betrokken in dit creatieve project.

Naar Ruurlo en andere locaties: Daarnaast vormde zich een link naar het project van een van onze actieve bestuursleden, om jonge meisjes in hun groei naar volwassenheid op creatieve wijze te begeleiden. Komen op verschillende locaties bij elkaar.
Naar Vorden en omgeving: Verder werd er onder andere samen gewerkt met de Bijenstichting in Vorden, met het bijenlint in Zutphen, met de bibiotheek in Vorden, met de theetuin in Vierakker, met de Rietberg in Vorden en eco- camping het Boshuis in Vierakker. Dit alles op de bekende non-profit basis van Stichting Kristalpunt.

Gesponsord: In 2018 werden we oa. gesponsord door Het Dorpsbelang in Wichmond en in 2019 oa. door stichting de Werf in Vorden. Verder konden wij het werk blijven doen door onkosten vergoedingen van de school en bijna alle bovengenoemde organisaties!

Rondleidingen: o.a. de Hackfortse vereniging vroeg deze zomer om een rondleiding door de tuin en kunst ateliers, er waren zo’n 45 deelnemers. Het weer was mooi en er was veel interesse voor het nieuwe bijen drachtplanten veld dat in volle bloei stond. Het werd pas 1 jaar geleden aangelegd door enthousiaste vrijwilligsters. Er werd zelfs al naast vele bijen en vlinders, een bijzondere vlinder waargenomen, de Koninginnepage!

Vrijwilligers: Een aantal zeer betrokken vrijwilligers van Stichting Kristalpunt komen nog steeds elke week samen, voor inhoudsvolle gesprekken, een lunch en eventuele raad en daad en super visie van Roelien de Lange en collega’s. Zij helpen waar zij nodig zijn en deze uitwisseling blijft voor iedereen inspirerend.

Nieuwe adres: De stichting heeft een nieuw adres:
Hof van Moeder Aarde, t.a.v. Harm Koopmans
Bliksteeg 1
7161 PG  Neede,
In de groene Achterhoek
Roelien de Lange blijft als bestuurslid op haar oude adres bereikbaar.

Een bijzonder jaar: Al met al, rijke ontwikkelingen voor een kleine stichting, waarin de vruchten die bij Stichting kristalpunt gerijpt zijn, zich positief uitzaaien in de wijde omgeving!

Een uitgebreider verslag vindt u hieronder:

Stichting Kristalpunt wordt nog steeds gesteund door een betrokken bestuur, door een vaste groep vrijwilligers, die wekelijks samen komen om met alles te helpen en door een klein aantal aan het werk toegewijde mensen die ons met giften helpen voort te bestaan. Wij danken hen hier nogmaals voor al hun steun en vriendschap, en hopen nog jaren op deze wijze met enthousiasme verder te gaan!.

Stichting Kristalpunt heeft de laatste 2 jaar het werk van de afgelopen jaren voortgezet en uitgebreid met een programma voor de jeugd en een programma voor tieners.
Voor de komende jaren is een plan voor een Kindermuseum en een 5 jarenplan voor een Kunstmuseum voor Volwassenen op andere locaties in ontwikkeling.
Dit in samenwerking met de Aurora stichting.

Twee jarig jeugdproject. 2018-2019

Uitreiking sponsership

Op 25 mei 2019 ontving Roelien de Lange namens stichting Kristalpunt € 500,- voor het drukken van een folder over de 8 sprookjeskastelen tocht. Dit werd uitgereikt door de Werf in Vorden.

Een stukje Geschiedenis

In 1913 ontstond in Vorden, een van de eerste fietsroutes: de Acht Kastelen tocht van 34 km.. Hierdoor geïnspireerd maakte Roelien de Lange een 8 Sprookjes Kastelen tocht in miniatuur van ca. 8 km.

De 8 sprookjeskastelen tocht is voltooid na 2 jaar hard werken door kunstenares Roelien de Lange in het kader van stichting Kristalpunt. Dit valt binnen de plannen voor een educatief kindermuseum. Vanaf 10 juni 2019 zijn alle 8 locaties te bezichtigen! Voor Roelien de lange werd het een 2-jarig project speciaal voor kinderen. Maar het blijkt volwassenen ook wel te boeien. Je komt de sprookjeskastelen heel wat keren tegen op facebook! De feestelijke opening wordt op 12 juni gevierd met de leerlingen van basisschool de Garve in een sprookjes optocht bij het Boshuis. De sprookjeskastelen zijn onderandere te bewonderen bij de Keuken van Hackfort, het restaurant bij het kasteel Hackfort, bij de Rietberg, Baakseweg 12, Vorden, daar staat een echt Drakenkasteel en bij camping het Boshuis, Boshuisweg 8 in Vierakker.

Voorbeeld van de eerste sprookjeskastelen, een miniatuur kunst vorm van Roelien.

Nieuwe activiteiten
De meisjes groep van 12 tot 14 jarigen, de Red Girls genaamd, onder leiding van een enthousiast bestuurslid komen op verschillende locaties bij elkaar. Daar krijgen ze inhoudsvolle programma’s over het vrouw worden. Hierbij zijn mythische verhalen, creativiteit en natuurbeleving een ondersteuning in het ervaren van de eerste menstruatie. Ondersteuning bij wat een meisje geestelijk meemaakt om tot een jonge vrouw op te groeien.

De programma’s
De Seizoensvieringen met muziek en klank als helende harmoniserende ondersteuning en de vredes meditaties worden voortgezet op andere locaties. Het ondersteunen van mensen met Burn out en begeleiden van mensen in levensfasen en verandering is hierbij ook een belangrijk onderdeel. 

Werk voor de bijen
In samenwerking met de Nederlandse Bijen stichting die sinds kort in de omgeving gevestigd is, werd voorlichting gegeven op de zomer seizoensviering aan een groep van 35 mensen. Er is een bijenbloemenveld aangelegd, waar zg. drachtplanten voor bijen en andere bestuivers geplant en ingezaaid werden. Hiervoor zijn ook planten aangekocht. Er wordt gezocht naar een imker, om het praktische werk met bijen voort te zetten.

Educatie voor kinderen samen met dorpsbelang Wichmond/Vierakker 2018
Er is een project in ontwikkeling, begeleid door de voorzitster van de Stichting om een route te maken voor kinderen en hun ouders door de bossen en omgeving. Dit met het doel de kinderen weer naar de natuur te brengen en minder met digitale dimensies te laten spelen. Er komen 8 sprookjeskastelen van hout te staan met een thema en een begeleidend boekje. Er is reeds €500,- toegezegd voor stichting Kristpunt door het dorpsfonds.

Voorafgaand aan het beleidsplan een overzicht van de activiteiten van 2016-2017:

Er is de laatste twee jaar een nieuwe ontwikkeling in de volwasseneneducatie van Stichting Kristalpunt gekomen. Waarbij de doelstelling kunst, natuur en cultuur centraal stonden.
Muziek
Stichting Kristalpunt en haar werkgroep organiseerden in 2016-2017 maandelijkse muziek- en klankworkshops. Die enthousiast bezocht worden door deelnemers. Deelnemers uit heel Nederland en de regio.
Voor deze bijeenkomsten wordt een vrije bijdrage gegeven.
Drumcirkel04

Natuur
Ook zijn er activiteiten waar wijsheid uit oude culturen gecombineerd wordt met bewustzijnsoefeningen in de natuur en excursies op het landgoed Hackfort.
Plannen voor excursies voor wilde kruidendagen zijn in ontwikkeling. Er is een nieuwe groep belangstellenden die allen in Eco-dorp Findhorn in Schotland zijn geweest, en nu bij stichting Kristalpunt onder leiding van Roelien de Lange bij elkaar komen. Voor deze bijeenkomsten wordt een vrije bijdrage gegeven.
DSC04294uitsnede
Kunst
Uitgebreide voorbereidingen voor een houtsnij- en beeldhouwcursus zijn nu in de laatste fase. Er is veel materiaal verzameld. De loods voor deze cursus heeft een nieuw dak gekregen van 150 m2 geïsoleerde dakpannen. Daarvoor is ook 150 m2 asbestdak verwijderd. Nu moet de voorkant van de loods nog vernieuwd worden, het wachten is op een beslissing van Natuurmonumenten.
Verder zijn er activiteiten op het gebied van schilderen en glaskunst. De glaskunst wordt verkocht voor een stichting die in Nepal waterpompen bouwt. Dit is een nieuw project.
DSC04278uitsnede

Werkgroep
De werkgroep “De Bezige Bij” komt elke week bij elkaar en pakt projecten aan in huis en tuin. Daarnaast vormt deze groep een hechte ondersteuning voor de andere activiteiten, cursussen, coaching en wilde kruidendagen.
Drumcirkel03

Beleidsplan 2017-2018

Naast de reeds eerder genoemde activiteiten worden er regelmatig vredesbijeenkomsten gehouden. Dit zijn gratis dagen verzorgd door een team van vrijwilligers. Het zijn inspiratieve programma’s om bij te tanken, bijvoorbeeld voor mensen die actief zijn op sociaal en milieugeright bebied of in de verzorging, verpleging of met verslaafden werken. Dit is uitputtend werk. Stichting kristalpunt biedt hierbij een alternatief aan, om vanuit een positieve levensbeschouwing en contact met de natuur, schoonheid, kunst en bezinning, geestelijke voeding te krijgen.

Ook ondersteunen wij sinds een jaar volwassenen die het moeite hebben om in de huidige maatschappij te functioneren. Wij ondersteunen hen met een klein team van vrijwilligers, die zeer betrokken zijn. Daarbij wordt met deze kans arme mensen een eigen programma ontwikkeld, daartoe behoren bijvoorbeeld:

 • Zorg leren dragen voor de natuur
 • Eigen tuinhuis beheren en verbeteren
 • Persoonlijke verzorging
 • Weerbaarheid (hiertoe behoort ook zelfstandig reizen, op tijd komen, plannen, lijstjes maken).
 • Maaltijden leren bereiden
 • Gevoelens verwoorden, meepraten in overleg en alles wat ieder nodig heeft voor de persoonlijke ontwikkeling

Beleidsplan 2016-2017

Plannen van vorige jaren om mensen met een burn-out te ondersteunen worden uitgevoerd. Een levensschool oprichten, met nieuwe verblijfsaccommodatie kon geen goedkeuring krijgen van onze huisbaas, waardoor we dit plan andere vormen moesten geven. Dagcursussen kwamen hiervoor in de plaats.
We hebben afgezien van het creëren van internetcursussen, omdat de nodige know-how ontbrak. In de toekomst kan dit opnieuw overwogen worden. We richten ons meer op cursussen in onze directe omgeving met interactie, creatieve activiteiten in Zutphen, en de behoefte van groepen die contact met ons zoeken.
Verder worden er soms huwelijken gesloten op stichting Kristalpunt.
De stichting wordt nog steeds ondersteund door donaties.


Oude informatie van voorafgaande jaren:

Voorafgaand aan het beleidsplan een overzicht van de activiteiten van 2012:

De cursussen van Stichting Kristalpunt bestonden in 2012 uit het geven van voorlichtings- en werk dagen op het gebied van Natuur Edukatie, oorspronkelijke dans, kunst,  en oude culturen. Daarnaast uit het geven van een jaarcursus over dezelfde onderwerpen. De jaarcursus van 2011 liep in juni 2012 af.

In oktober 2012 begon de jaarcursus voor het volgende studiejaar . Daarnaast is een twee-wekelijkse cursus dans-essentie gestart met vrijwilligers, er wordt alleen een vergoeding voor de koffie en de thee betaald. Ook de vrijwilligers groep de Bezige Bij komt regelmatig bij elkaar om de stichting draaiend te houden en werkzaamheden aan cursus gebouwen, tuin, administratie, website, reclame, vervoer, houtvoorziening verwarming enz. uit te voeren.

Beleidsplan 2014-2016
2014 zal met onderzoek en bezinning beginnen. De Stichting met haar oprichtster Roelien de Lange staat op een essentieel kruispunt. Onder andere met de vraagstelling: Aan welke educatie, die in onze doelstelling past, is er nu behoefte in de maatschappij? Gaan wij in de toekomst bijvoorbeeld lesprogramma’s voor internet ontwikkelen? Of ons vooral met de mens die naar ons toekomt verhouden.

Wij denken hierbij voor 2014 vooral aan coaching van individuen bij burn-out en begeleiding bij mijlpalen in het leven, cursussen en uitgeven van studieboeken. En voor 2015 aan creatieve zomeractiviteiten.
Maar vooral de Levenschool opstarten, met enkele interne leerlingen en stage plaatsen, heeft op dit moment onze voorkeur.
Hiervoor zijn wij in overleg met de eigenaar van de gebouwen, Natuurmonumenten.

Studieboeken:
Ook worden publicatiemogelijkheden onderzocht. Zoals met buitenlandse specialistische uitgevers. Dit voor het vertalen van de Nederlandse cursusboeken, die de laatste 15 jaar zijn ontstaan. Mogelijke vertalingen in Frans, Duits en Engels, vormen een andere vorm van volwassenen educatie, nl. het doorgeven van waardevolle leerstof die voor de jaartrainingen van de laatste 15 jaar bijeengebracht werd. (wijsheid uit oude culturen en westerse psychologie)

Financiën:
Voor 2014 is het resterende cursusinkomen/vermogen van 2013 zeer laag, tot nihil. Dit komt doordat geen nieuwe jaartraining werd gestart. Dit geeft wel de broodnodige ruimte voor een bezinningsperiode, waaruit nieuwe initiatieven zullen volgen. In deze overbruggingsperiode zal de voorzitter van de Stichting R. de Lange, een renteloze lening aan de Stichting Kristalpunt ll verstrekken, wanneer deze de huur van de cursusruimten en verdere onkosten niet kan betalen. Dit om het voortbestaan van de Stichting te verzekeren.

1. Doelstelling van de Stichting

Het bevorderen van een ecologisch bewustzijn vanuit respect voor al wat leeft en de verantwoordelijkheid die wij zelf voor onze leefomgeving en voor onze aarde dragen in goed rentmeesterschap.
Het leggen van een verbinding tussen het westerse denken en de natuurbeleving van oorspronkelijke volken op aarde en de wijsheid van oude culturen.
Het bevorderen van kunst en cultuur vanuit een multiculturele en holistische visie.
Veranderingsprocessen te kunnen groeien in een dieper contact met zichzelf, de medemens en de natuur, zodanig dat spiritualiteit ervaren wordt als een verbondenheid met de hele schepping. Daarbij draagt het contact met de natuur bij aan de helingsprocessen van lichaam en geest.
Het verrichten van alle verdere handelingen die met het vorenstaande in de ruimste zin verband houden of daartoe bevorderlijk kunnen zijn.
Het vorenstaande geschiedt onafhankelijk van, maar met respect voor bestaande religies en leersystemen met als doel de maatschappij te dienen door een positieve bijdrage te leveren aan vernieuwingen in de samenleving.

2 Het actuele beleid

De Stichting geeft cursussen en workshops, doet vieringen en rituelen. De van Natuurmonumenten gehuurde boerderij is en wordt geschikt gemaakt voor het geven van cursussen en het incidenteel bieden van logies aan cursisten.

En voor 2014, na een bezinningsperiode, zal tevens begonnen worden met het opzetten en begeleiden van een scholingsfunctie, waar enkele interne cursisten geruime tijd dagelijks les krijgen en meewerken op het centrum.

3 De werkzaamheden van de Stichting

De Stichting Kristalpunt II tracht haar doel ondermeer te verwezenlijken door het aanbieden van voorlichting en ervaringsgerichte activiteiten voor volwassenen en kinderen, gericht op innerlijke ontwikkeling in alle bovengenoemde gebieden. Tevens door het organiseren van natuurexcursies, tentoonstellingen, lezingen en samenwerking met andere instellingen of groeperingen met aanverwante doelstellingen. Verder zonodig het realiseren van daarvoor benodigde (verblijf)ruimten in de natuur in Nederland of in het buitenland.

4 De wijze waarop de Stichting fondsen verwerft

De Stichting Kristalpunt II verwerft haar fondsen uit bijdragen van deelnemers aan bovengenoemde activiteiten en uit giften, zowel in geld als in natura. Bij dat laatste kan bijvoorbeeld gedacht worden aan het schenken en leveren van hulp en materialen bij het maken en inrichten van cursusruimten.

De bestuursleden van de Stichting en de vrijwilligers dragen hier toe bij.

5 De wijze waarop de Stichting fondsen en vermogen zal beheren

De fondsen en worden beheerd via de Rabobank-rekening van de stichting. Jaarlijks wordt een overzicht van inkomsten en uitgaven gemaakt door een administratiekantoor en goedgekeurd door het bestuur. Vermogen, indien aan het eind van het boekjaar aanwezig, wordt volledig gebruikt voor de onkosten van het volgende jaar.
Dit om reiskosten en maaltijden van vrijwilligers te betalen, reclamefolders voor het volgende jaar te publiceren, cursusruimten te verbeteren, etc.

6 De wijze waarop de Stichting fondsen en vermogen zal besteden

Vermogen is niet aanwezig. De fondsen worden besteed door de bestuursleden in overeenstemming met de doelstellingen.
Bij beëindiging van de Stichting zullen resterende middelen conform de Statuten worden geschonken aan een Stichting of instelling met een gelijksoortige doelstelling.

cursus